Saturday, January 2, 2010

Sammasõunapuud

See oli möödunud suvel kui mu puukooli (Rebase talu puukooli) külastas üks aiandushuviline. Ma näitasin kaugemalt ühte tokki ja palusin ära arvata millega on tegu. See oli sammasõunapuu. See oli see sama puuke, mis kasvab 2-3 m kõrguseks ja pookida tugevakasvulisele alusele.

Sammasõunapuude alguseks peetakse 1964 aastat kui lätlane K. Lapins Kanadas leidis huvitava pungavarjatsiooni. Nüüd on üle maailma nende puude aretus tugevasti edasi arenenud. Arvestada ainult, et Lääne-Euroopa sordid ei pea Eestis hästi vastu. Seal on nad levinud baleriinõunapuu nime all. Eestis tuleb tuleb vaada Läti ja Venemaa poole, sest sealsed sordid peavad meil paremini vastu.Sortidest tasub eelistada sorte:
´Maipole´ (Parem kompott kui ´Dolgo´-l, pildil ´Maipole´ kompott)
´Arbat´ - Aretatud Moskavas. Sügissort, koristada septembri lõpus. tarbimisaeg oktoober-detsember. Vili keskmine u. 100 g, punasetriibuline, hapukasmagus. Kärntõvekindel.
´Ilma´ja ´BC 25-20´ - head talveõunad

Venemaal on tuntud sordid ´Arbat´, ´Dialog´, ´Ostankino´, ´President. Lätis on aretised, mis võiks kunagi siin ka olla (vähemalt parimad): ´KV -29´, ´KV-19´ + teised KV aretised ja mõned D algusega aretised: ´D 3-94-2´, ´D 7-94-20´.

Lõpetuseks see puuke sobib väikessse aeda õunapuuks, konteinertaimena terassile (arvatavasti peab talveks ettevalmistama) või siis hekina rivis istutatult teatud vahedega.

3 comments:

  1. Üks vägagi huvitav blogi jälle juures!
    On sul endal ka kogemusi nende sammasõunapuude kasvatamisega? Ja oskad sa öelda, millised puukoolid neid poogivad.
    Lugesin, et sina soovitad kasvatada tugevakasvulisele alusele poogituid, netist leidsin, et Seedri puukool soovitab nõrgakasvulisi aluseid. Ja Seedri puukool poogib ise ka neid. Kindlasti Polli - aga kes veel?
    Ja kas ma sain õieti aru, et enamuses on need sammasõunapuud ikkagi taliõunad või siis sellised, mis tahavad järelvalmimist. Kas selliseid dessertõunu ka on? Mis kohe puu pealt võetuna söögiks kõlbaksid.
    Ma kohe katsetaks oma aias ka :)

    Ja Head uut aastat ikka ka :D

    ReplyDelete
  2. Eestis on levinud kahjuks ainult talvesordid aga lätlastel ja venelastel on kindlasti midagi suve oma ka.

    ReplyDelete