Wednesday, February 10, 2010

Toompihlakas (Amelanchier)



Toompihlaks kuulub roosõieliste (Rosaceae) sugukonda. Perekonnas on üle 25 liigi pluss alaliigid. Enamik on pärit Põhja-Ameerikast. Ainult 1-2 liiki eri andmetel on pärit Aasiast.



Toompihlakad on 5-6 m kõrgused põõsad. Õitsevad kevadel möödunud aasta puidul kobaras. Õied lõhnavad ja enamsti tolmendavad õisi mesilased. Viljad valmivad juulis-augustis. Marjad on sinkjasmustad. Maitselt marjad on magusad isegi lääged (oleneb liigist). Suur osa aretisi ja sorte on aretatud toompihlaka kodumaal Kanadas. Toompihlakas hübridiseerub küllalt kergsti pihlakaga, viirpuuga ja õunapuudega. Karmi kliimaga aladel on toompihlakas oluline viljapuu.




Liigid:

* Euroopa toompihlakas (A. rotundifolia) - ainuke liik euroopast. Saaki annab vähe ja on eelkõige ilupõõsas

* Aasia toompihlakas (A. asiatica) ja A. sinica - väga sarnased liigid, mis on ainukesed liigid Aasiast.

* Tähk-toompihlakas (A. spicata) - Põhja-Ameerikast sisse toodud liik, mis on väga hästi kohastunud siinse kliimaga ja on mõnes kohas juurevõsude abil metsistunud. Viljad väikesed ja on eelkõige hea looduslik söök lindudele.

* Kanada toompihlakas (A. canadensis) - juurevõsu andev madala saagikusega liik.

* Lepalehine toompihlakas (A. alnifolia) - 4-6 meetri kõrgune põõsas. Talub temperatuure -50 kraadi. Viljad kerajad, mahlakad, mustad. Saagikas (u. 5-6 kg /põõsa kohta).

* lamarcki ehk suureõieline toompihlakas (A. lamarckii) - on kanada ja sileda toompihlaka looduslik aretis. Õied natuke suuremad kui testel liikidel. Viljad suured, magusad ja mahlased.

* Sile toompihlakas (A. laevis) - liik, mis ei moodusta juurevõsa. Õitseb rikkalikult.

* Florida toompihlakas (A. florida) - 2-6 m kõrgune põõsas. Liik on pigem dekoratiivne kui marjapõõsas. Viimase liigi ristand Sorbus scuplina- ga on andnud hübriidi Amelosorbus Jackii.

* Väheõieline toompihlakas (A. oligocarpa) - kuni 2 m kõrgune põõsas.

Teised liigid on:
A. stolonifera, A. humilis, A. obovalis, A. utahhensis, A. arbora, A. oblongifolia, A. mucronata, A. glabra, A. sanguinea, A. amabilis ... jne.


Sordid:

Parimad sordid on ´Thiessen´ ja ´Northline´ - mõlemad olemas Eestis ja saadaval puukoolides.

Teised sordid on ´Honeywood´, ´Smoky´, ´Regent´, ´Elisabeth´, ´Martin´, ´Paleface´, ´Sturgeon´, ´Success´




No comments:

Post a Comment