Friday, December 18, 2009
Söödav kuslapuu (Lonicera edulis)
Söödava kuslapuu (Lonicera edulis) marjad avavad marjahooaja. Nad on esimesd, mida 2-1 nädalat enne maasikat maiustada saab. Juba 1909.a. soovitas Mitshurin neid aias kasvatada. On leidnud, et marjad avaldavad positiivset mõju inimese bioväljale. Rahvameditsiinis kasutatakse marju kusepõie haiguste, maksakahjustuste ja kehvveresuse raviks. Lehtedest ja õitest keedetud teega kuristatakse haiget kurku ja ravitakse nahahaigusi. Noortest võrsetest valmistatud teega võib loputada juukseid (pidi aitama juuste väljalangemise vastu) .
Looduses kasvab söödav kuslapuu Kaug-Idas, Kamtshatkal, Sahhalinil ja Kuriili saartel. Armastab kasvada jõgede kallastel ja soode servades (seega lemmikkohad on suhteliselt niisked). Alustab õitsemist aprillis, paremaks viljastamiseks peaks aias olema 2..3 põõsast erinevast sordist. Marjad meenutavad pisut sinikaid (mustikaid) - rohkem või vähem pikergused tumesinised vahakirmega kaetud marjad. Maitse on omapärane, meeldiv.
Kasvukoht võiks olla päikseline, mitte kuiva ning liivase pinnasega. Muld peaks olema kergelt happeline kuni neutraalne. Söödav kuslapuu aeglase kasvuga, täiesti külmakindel, õiepungad taluvad kuni - 8 C. Pealegi õitseb kuslapuu kuni kuu aega, selle tõttu saak ei hävine öökülmade tõttu kunagi täielikult. Noori põõsaid lastakse esimesed 5...7 a rahulikult kasvada. Neid ei kärbita ega harvendata. Marju kannab eelmise aasta juurdekasvudel. Alates 7..8-st aastast tuleb põõsast igal aastal vanu oksi välja lõigata. Soovitatakse sügist põõsa lõikukst. Põõsaste vahekaugus üksteisest peaks olema 1,5 m ja ridade vahel peaks olema 2,5 m. Valminud marjad kipuvad pudenema. Korjatud marjad seisavad vaid 1...3 päeva. Marju kasutatakse külmetatult, kuivatatult ja mahla (kahjuks kogus siiski väike). Mahlaga saab värvida zheleesid, veine, limonaade.
Polllis on katsetuses üle 40 sordi ja aretise. Siiski meie muutlik ilm teeb liiga, kuna mõnel soojal talvel on hakanud õitsema.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment